Eğer şifayı kaptıysanız, hastalık sizi ayrıntılarıyla yatağa düşürmeden tez iyileşmek için besin düzeninizde birkaç değiştirme yapabilirsiniz.
Ani hava değişimleriyle birlikte enfeksiyonlar da kapıları çabucak çalıyor. Bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirerek hastalıklara daha kapınıza gelmeden, ‘dur’ diyebilirsiniz. Peki şifayı kaptıysanız... Hastalık sizi yatağa düşürmeden bazı besinleri içten tüketerek ivedi iyileşmek muhtemel olabiliyor. Acıbadem Etiler Tıp Merkezi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu'nun, beslenmeyle seri iyileşmenin püf noktaları hakkında önerileri şöyle:
Gripseniz çorbalarınıza sarımsak ekleyin
Allium ailesinin en uyarı çeken üyelerinden olan soğan ve sarımsak, içeriğinde yer alan kükürtlü bileşiklerin niçin olduğu bariz koku sebebiyle tüketiminden kaçındığımız bir ikili. Fakat anti-mikrobiyel etkisiyle beden direncinin ve bağışıklığın kuvvetli tutulmasına oldukça asistan. Isı veya parçalanmayla birlikte okside olmaması için sarımsağı ham olarak tüketin. Pişmediğinde vitamin ve mineral içeriğini kaybetmiyor. Grip, farenjit, nezle gibi hastalıklar kapınızı çaldığında çorbaların içerisine, sindirim aracılığıyla ilgili bir rahatsızlığınız yahut oldukça çok ek edin. Sarımsağı illa pişireceksiniz mutlaka yanmamasına ve oldukça çok pişmemesine itina gösterin.
Domatesi pişirerek tüketin
Domates, asit oranı yüksek olduğundan bilinenin tersine bir sebze yok, meyvedir. A ve C vitamini açısından epeyce zengin olan bu kırmızı meyveyi, salatalarımızda, pişirdiğimiz yemeklerde mevsimine göre taze veya konserve olarak kullanarak kullanabiliriz. Domatesin içinde yer alan en önemli antioksidanlardan biri olan likopenin pişirme işlemi ile birlikte vücutta emilimi artıyor. Bu sayede domates, vücutta bulunan serbest radikallere karşı savaşıyor, bağışıklığın güçlenmesine ve iyileşme sürecinin hızlanmasına asistan oluyor. Zeytinyağı ilavesi ile de biyo-yararlılığı daha da çoğalan domatesi, gün içerisinde yemeklerde ve salatalarda kullanmayı ihmalkârlık etmeyiniz. Doğal domatesi ekim bitmeden yakalayın.
Yiyeceklerinizi limonlayın
Grip ve soğuk algınlığının tedavisi esnasında limon ilk akla gelen besinler arasında yer alıyor. İçeriğindeki C vitamininden yeterinde yararlanabilmek ve gıda kaybını önlemek için yenmeden anında önce hazırlanması gerekiyor. Mesela meyve suları sıkılınca hemencecik içilmeli, salataya eklenecek olan limon yenmeden anında önce sıkılmalı. Keza meyvelerin tüm haliyle tüketilmesinin vitamin ve posa açısından daha yardımsever olduğu da unutulmamalı.
Ani hava değişimleriyle birlikte enfeksiyonlar da kapıları hızla çalıyor. Bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirerek hastalıklara daha kapınıza gelmeden, ‘dur’ diyebilirsiniz. Peki şifayı kaptıysanız... Rahatsızlık sizi yatağa düşürmeden bazı besinleri doğru tüketerek tez iyileşmek mümkün olabiliyor. Acıbadem Etiler Tıp Merkezi’nden Gıda ve Perhiz Uzmanı Melis Torluoğlu'nun, beslenmeyle süratli iyileşmenin püf noktaları hakkında önerileri şöyle:
Gripseniz çorbalarınıza sarımsak ekleyin
Allium ailesinin en dikkat çeken üyelerinden olan soğan ve sarımsak, içeriğinde bulunan kükürtlü bileşiklerin niçin olduğu belirgin koku nedeniyle tüketiminden kaçındığımız bir ikili. Lakin anti-mikrobiyel etkisiyle ceset direncinin ve bağışıklığın güçlü tutulmasına oldukça yardımcı. Isı ya da parçalanmayla birlikte okside olmaması için sarımsağı çiğ olarak tüketin. Pişmediğinde vitamin ve mineral içeriğini kaybetmiyor. Grip, farenjit, nezle gibi hastalıklar kapınızı çaldığında çorbaların içerisine, sindirim yoluyla ilgili bir rahatsızlığınız yoksa çokça ilave edin. Sarımsağı illa pişireceksiniz mutlaka yanmamasına ve bol miktarda pişmemesine itina gösterin.
Domatesi pişirerek tüketin
Domates, asit oranı yüksek olduğundan bilinenin aksine bir sebze yok, meyvedir. A ve C vitamini açısından epeyce varlıklı olan bu kırmızı meyveyi, salatalarımızda, pişirdiğimiz yemeklerde mevsimine kadar taze veya konserve olarak kullanarak kullanabiliriz. Domatesin içinde yer alan en manâlı antioksidanlardan biri olan likopenin pişirme işlemi ile birlikte vücutta emilimi artıyor. Bu sayede domates, vücutta yer alan özgürlük radikallere karşısında savaşıyor, bağışıklığın güçlenmesine ve iyileşme sürecinin hızlanmasına asistan oluyor. Zeytinyağı ilavesi ile de biyo-yararlılığı daha da artan domatesi, gün içerisinde yemeklerde ve salatalarda kullanmayı ihmal etmeyiniz. Doğal domatesi ekim bitmeden yakalayın.
Yiyeceklerinizi limonlayın
Grip ve soğuk algınlığının tedavisi esnasında limon birincil akla gelen besinler arasında yer alıyor. İçeriğindeki C vitamininden yeterinde yararlanabilmek ve beslenme kaybını önlemek için yenmeden hemen önce hazırlanması gerekiyor. Örneğin meyve suları sıkılınca anında içilmeli, salataya eklenecek olan limon yenmeden derhal önce sıkılmalı. Ayrıca meyvelerin bütün haliyle tüketilmesinin vitamin ve posa açısından daha yardımsever olduğu da unutulmamalı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder