7 Aralık 2016 Çarşamba

Bebeklerde Ve Çocuklarda İshal Nasıl Önlenir?


Günlük hayatımızda biz; yetişkinleri bile bitkin düşürebilen ishale yakalanan bebeklere ve çocuklara özel bir bakım şarttır. Dışkılama sayısındaki ve miktarındaki ani artma anlamına gelen ishal, vücutta su kaybına niçin olduğundan, çocukların ve bebeklerin bakımı ve tedavisi büyük yük taşır.

İshalin en büyük tehlikesi vücudun pozitif değişken kaybına tabi olarak kurumasıdır. İshal tedavisinin temel amacı bu akışkan kaybını önleyerek kurumanın önüne geçmektir.

İshal tedavisinde hepimizin bildiği gibi su ve sulu gıdaların verilmesi ilk kuraldır. İshale bulantı ve kusma da eşlik ediyorsa daha da tedbirli olunmalıdır. Besinler kademeli olarak ve sıkça verilmelidir! Eğer bebeğiniz varsa ve emziriyorsanız emzirmeye devam edebilirsiniz. Fakat biberonla beslenen bebekler için ishali geçene kadar ishal mamalarını tercih etmeniz gerekir.

İshal boyunca uyarı etmeniz gereken ama bilmediğiniz öyle fazla şey var. Dikkat etmeniz gerekenler Daha İyi Yaşam’da!

Temizliğe dikkat edin!

Sağlık için temizliğe dikkat etmek büyük ağırlık taşıyor. Çocuğunuza mama veya yemek hazırlamadan önce ellerinizi sabunla yıkayın. Minik bebeğin biberonlarını ve beslenme takımlarını kaynatın.

ishal_bebek_tuvalet_klozet

Su kaybını telafi edin!

Bol bol değişken almasına itina gösterin. Su ve tuz kaybının yerine konması için ishal tozları hazırlanmış bir şekilde bulunmaktadır. Bunun elde edilememesi halinde evde uygulayabileceğiniz tanımlama şöyle:

5 su bardağı dolusu su, 2 çorba kaşığı şeker ve 1 çay kaşığı tuzu karıştırın. Eğer çocuk iki yaşından küçükse her bir ishal veya kusma başına bir akarsu bardağı, 2 yaşından büyükse her bir ishal veya kusma başına bir su bardağı bu sıvıdan içirin. Çocuklara bu sıvıyı birdenbire içirmek güç olabilir. böylece bir dakikada bir tatlı kaşığı içirmeniz daha uygun olacaktır.

Bu besinleri yedirin

Şeftali, elma, muz gibi meyveler verebilirsiniz. Pirinç lapası, patates püresi, yoğurtlu çorbalar da verebilirsiniz. Çay, ayva, fındık, limon da ishale iyi gelir.

ishal_beslenme_bebek_muz

Bunlardan uzakta tutun!

Kola, fanta gibi asitli içecekler, şeker çikolata gibi tatlı ve yağlı gıdalar vermeyin. İshal olan büyük çocuğa süt vermeyin.

bebek

Ivedi şart!

Çocuğunuzun ishali 6 saatten uzun sürerse, dışkısında kan varsa, su kaybı belirtileri gösteriyorsa hemen doktorunuza başvurmanız gerekir! Çocuklarda ishal kesici ilaçlar kullanılmaz. İshalin nedeninin araştırılması ve o nedene tarafından tedavi uygulanması gerekir.

Su kaybı belirtileri: Ağız ve dudaklarda kuruma, idrarda koyu renk ve aşırılık, altı saat baştan başa idrara çıkmama, gözlerin çukurlaşması, bıngıldağın çökmesi, aşırı uyku hali ve halsizlik.

anne_bebek

Yaşa alt sık ve sulu ishal tedavisi

İshalin tedavisinde akışkan alımının artırılır ve çocuğun yaşına tabi olarak perhiz tedavisi uygulanır.

Mama ile beslenen 1 yaşından ufak çocuklar:

Mamaları süt şekeri içermeyen sindirimi kolay mamalara değişken. Bunu doktorunuza danışmalısınız.

ishal_beslenme_bebek
Su yerine, dengeli elektrolit solüsyonu olarak tanıdık ve eczanede satılan sıvılardan yeniden doktorunuzun önerisiyle yararlanabilirsiniz. Eğer çocuğunuzun ağır derecede ishali varsa ve koyu renkli, az miktarda idrar yapıyorsa, kilosu başına en düşük 10 ml olacak şekilde bu solüsyonlardan içebilir. Istikrarsız miktarını hiçbir zaman kısıtlamayın.

2 yaşından büyük çocuklar:

Sık ve sulu ishali olan çocukların, sofra yemekleri yiyebildikleri için mamayla beslenmeleri gerekmez. Bu durumda pirinç, ekmek, kraker, havuç, patates, muz, elma püresi, kızarmış ekmek gibi besinler uygun olacaktır. Hem tuz krakerler de çocuğunuzun ihtiyacı olan tuzlu miktarını karşılamasına takviye eder.

ishal_karın agrisi_cocuk
Akışkan kaybı varsa, doktorunuzun önereceği oral elektrolit ve şeker solüsyonlarını verebilirsiniz.

cocuk_ishal_bez
İkinci günde süt ve su verebilirsiniz. Meyve suları ishali arttırabilir! Ayrıca çocuğunuz katı besinleri reddediyorsa da ona süt verebilirsiniz.

Emzirilenler:

Dünyaya geldiği ilk 3 haftasında anne sütü alan bebeğin, her emzirilmesinden sonradan bir dışkılaması olur. Dışkının bazen dışkı rengi yeşil, kıvamı sulu olabilir. Dışkıda sümük, kan veya kötü koku duyulana kadar bu durum alışılagelmiş sayılmalıdır. Bebeğin dışkılama sayısı artarsa zinde bir ihtimal ishali vardır. Bebeğiniz emmeye isteksiz, hasta görünümlü ve ateşli olabilir. Bebek ishal olursa daha sık aralarla emzirmeye çaba göstermelisiniz. Mamayla beslenen bebeklere katı gıdalar ekleyin.

ishal_bebek_bez
Ağır ishalde (sulu ve sık) bebeğinizin idrarı azalmışsa ve pozitif yorgunsa, damar yolundan değişken gereksinimi olabilir. Bebeğin altı ishale alt olarak tahriş olabilir. Bunu önlemek için her ishal dışkısından sonra altını yıkayın ve koruyucu bir krem sürün. Bu bakımı geceleri de aksatmayın.

 

Bebeğiniz hasta da olacak iyileşecek de… Biz de böyle büyümedik mi? Moralinizi bozmayın. Siz yanındayken ona bir şey olmaz : )

Geçmiş olsun çoktan..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder