
Bilim insanları süratli atan bir kalbin uzun vadede kalbe hasar verip vermediğini araştırdı. İşte o araştırma…

Acaba canlıların kalpleri, belli bir dolum sayısından sonra bundan böyle sıkıntı edilemeyen bir cins şarjlı pil gibi ömre sahip olabilir mi?
Yürek atış hızı yüksek olan hayvanlar kısa ömürlü. Mesela fareler. Buna rağmen balinalar ve kaplumbağalar gibi yürek atış hızı düşük hayvanlar ise daha uzun ömürlü oluyor.

Galapagos kaplumbağası en uzun ömürlü hayvanlardan biri ve dinlenme sırasında yürek atımı dakikada 6 atıma dek düşebiliyor. Bu kaplumbağalar takriben 200 sene yaşıyor. Farelerin kalbi ise dakikada 240 kez çarpıyor.
Kalbin çabuk atması uzun vadede neden bir dezavantaj?

Sayısı değil ama atım hızının etkileri daha olumsuz etkiye sahip. Yetişkin bir insanın kalp ritmi, dinlenme esnasında dakikada 6-100 atım arasında. 100 atımdan yüksek olması hastalık semptomu olarak kabul ediliyor. Ama diğer bir nedeni de olabilir.
Acaba bu koşul kalbe zararlı mı?

Oslo Üniversite Hastanesi’nden Kardiyolog Wasim Zahid, canlıların doğdukları andan itibaren geri sayım yapan bir kalbe sahip oldukları düşüncesinin tamamen bir mitten ibaret olduğunu belirtiyor. Seri atan bir kalbin ise insanlarda sağlıksızlık habercisi olabileceğini açıklama ediyor. Değişik zamanlarda üretilmiş olan 40 öbür araştırmanın sonuçlarının derlendiği bir çalışmada, dinlenme halindeyken oluşan yüksek atım hızının, yürek hastalığı ve ölüm riskini arttırdığının dobra dobra ortaya koyulduğunu söylüyor. Peki niçin?
Acaba canlıların kalpleri, kesin bir dolum sayısından sonradan artık çok miktar edilemeyen bir tür şarjlı batarya gibi ömre sahip olabilir mi?
Yürek atış hızı yüksek olan hayvanlar kısa ömürlü. Örneğin fareler. Buna karşın balinalar ve kaplumbağalar gibi kalp atış hızı düşük hayvanlar ise daha uzun ömürlü oluyor.
Galapagos kaplumbağası en uzun ömürlü hayvanlardan biri ve dinlenme sırasında yürek atımı dakikada 6 atıma dek düşebiliyor. Bu kaplumbağalar yaklaşık 200 yıl yaşıyor. Farelerin kalbi ise dakikada 240 defa çarpıyor.
Kalbin süratli atması uzun vadede niçin bir dezavantaj?
Sayısı değil lakin atım hızının etkileri daha olumsuz etkiye sahip. Erişkin bir insanın kalp ritmi, dinlenme esnasında dakikada 6-100 atım arasında. 100 atımdan yüksek olması rahatsızlık semptomu olarak kabul ediliyor. Lakin başka bir nedeni de olabilir.
Acaba bu durum kalbe zararlı mı?
Oslo Üniversite Hastanesi’nden Kardiyolog Wasim Zahid, canlıların doğdukları andan itibaren geri sayım yapan bir kalbe sahip oldukları düşüncesinin tamamen bir mitten ibaret olduğunu belirtiyor. Seri atan bir kalbin ise insanlarda sağlıksızlık habercisi olabileceğini ifade ediyor. Değişik zamanlarda üretilmiş olan 40 bambaşka araştırmanın sonuçlarının derlendiği bir çalışmada, dinlenme halindeyken oluşan yüksek atım hızının, kalp hastalığı ve vefat riskini arttırdığının dobra dobra ortaya koyulduğunu söylüyor. Peki niçin?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder