
Karagöz Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 3 adet yumurta
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı kuru maya, yaş varsa yarım paket yaş maya
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- Aldığı kadar un
- 1 tatlı kaşığı tuzlu ( silme )
- 1 buçuk çorba kaşığı kakao
Şerbeti için;
- 4 su bardağı toz şeker
- 4 buçuk su bardağı su
- 1-2 damla limon suyu
Karagöz Tatlısı Tarifi Yapılışı
Hamurunu düzenlemek için, kabartma tozu, maya ve un haricindeki malzemeler derin bir kap içerisinde karıştırılır. Üstüne kabartma tozu, maya ve gitgide ölçülü olarak da un ek edilip, adilane yoğrulur. Yumuşak bir hamur elde edilir. Elde edilen hamur hemen 2 eşit parçaya ayrılıp beze yapılır. Hamurun bir adam başına kakao ilave edin, baştan yoğurun. . Hamurların üzeri pak bir mutfak havlusu ile örtülüp, yarım saat dinlendirilir. Hamur dinlenirken, şerbetini aranje etmek için toz şeker ve su tencereye alınıp, şeker eriyene kadar karıştırılır. Ocağın üstünde kaynamaya başlayınca içerisine 1-2 damla limon suyu ek edilir. Kısık ateşte 5 dakika daha kaynatılıp ocaktan. Beyaz hamuru düz bir zemin üzerinde altını üstünü unlayarak, oklava ile ince olacak şekilde açın. Açtığınız hamuru 3 parmak kalınlığında uzun şeritler halinde belirlenmiş. Kakaolu hamurdan büyük parçalar alarak düz bir zemin üstünde yuvarlayarak küçük biçiminde yapıp kesilen beyaz şerit hamurun kenarına koyarak rulo gibi sarin 1 parmak ara ile kesilir ve kakaolu hamur apaçık kalacak şekilde çevrilip üstüne parmakla hafif bastırılır. Şekillendirilen karagöz tatlısı, yağlı fırın tepsisine gidip gelen olarak dizilir. Diğer bezelerde benzer şekilde yapılıp bitirilir ve tepsiye dizilir. Hazırlanan tatlılar, önceden ısıtılmış fırına koyulup, 180° de üzeri hafif kızarıncaya değin pişirilir. Pişen tatlılar düz ve hafif derin bir kap borcam ya da tepsi içine tümü koyulur ve üstüne soğuyan şerbet dökülür üzeri kapanır şerbetin çekmesi sağlanır şerbeti çeken tatlı sunum ile servis tabağına alınır ikram edilir afiyet olsun.
Deneyenlerden Fotoğraflar
Bu tarifi yaptınız mı? Fotoğraflarını gönderin.
Bu tarife fotoğraf gönderen ilk birey siz olun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder