
Lvm nedir?
LVM (Logical Volume Manager), Linux çekirdeği için bir Mantıklı Hacim Yöneticisi’dir.
LVM, modüler disk data kümesi veya kümeleri oluşturulmasını, bu vesile ile de istenildiğinde mevcut disk alanı üstünde istenilen boyutlandırmanın her yerde yapabilmesini sağlar.
Disk alanının eksik kaldığı durumlarda LVM ile oluşturulan disk veri kümesine kolaylıkla yeni disk ya da disk bölümleri ek edebilir, ihtiyaca tarafından disk alanı şekillendirilebilir.
Özellikle büyük disk alanı ihtiyacı olan sistemlerde LVM ile disk data kümeleri oluşturularak ya da sisteme yeni bir disk daha eklenerek toplam disk boyutu arttırılabilir veya sistemde faizsiz durumda olan bir disk bölümü aktif disk kümesine dahil edilebilir.
aynı zamanda mevcut disk bölümlerinin boyutları değişken. Yapılacak fiziksel data alanı değişikliklerinden sistemin mevcut haritası hiçbir şekilde aldırmaz ve yeni tanımlar yapmaya lüzum kalmaz. Bir misal ile açıklama edilirse; sistemde /home için ayrılmış 100 GB’lık ve /var için bölünmüş 2GB’lık alanlar olsun.
Zamanla /var için ayrılan disk alanın eksik gelmeye başladığı düşünülsün. Bu durumda /home alanında kullanılmayan yeterli manâsız alan varsa bu bölge /var bölümüne aktarılabilir ve mevcut alan zahmetsizce yeniden boyutlandırılabilir.
Benzer şekilde /home için ayrılan bölge yetmemeye başladığı süre da sisteme eklenecek yeni bir disk ile bu bölüm için kullanılabilir bilgi alanı arttırabilir. Yedekleme (Mirror) yapılan sistemlerde kullanılan disk veri alanları başlıca aniden artı diskin LVM ya da aynı işi yapan diğer yapılarla birleştirilerek bilgi kümesi oluşturulması ile sağlanır. LVM, hacim grubu (vp) ve bu grubun içinde somut hacim (pv) ve mantıklı hacimlerden (lv) oluşur.
LVM’nin limitleri
LVM bir takım limitler içerir. Ama bu limitler günümüzde bile basit aşılabilecek ve problem oluşturabilecek limitler değildirler. Ayrıca bu limitler çekirdeğin sınırlarına, fiziksel ve mantıksal birim boyutlarına göre de sistemden sisteme farklılık gösterebilir.
Cihaz başına oluşturulabilecek azami hacim grubu (VG) sayısı 99 ‘dur. Her hacim grubu içinde olabilecek maksimum fizisel hacim sayısı 256 dır. Tek bir LVM boyutu varsayılan 4 MB bedensel bölüm değeri ile maksimum 255.99 GB olabilir.
Bu değer kullanılan sistemin özelliğine kadar 2 TB hatta istenildiğinde 1 Petabyte ‘a dek çıkabilir. Her maddi hacim grubu tekrar varsayılan 4 MB’lık somut bölüm değeri ile maksimum 262 GB olabilir. Yani her maddesel hacim grubu en fazla 65534 tane somut birim içerebilir bu da varsayılan 4 MB’lık layık ile 65534*4 = 262 GB ‘a eşit kazanç.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder