
Sanal PC nedir?
Sanal cihaz (virtual PC), bilgisayarınızdaki diskte herhangibir partisyon oluşturmaya gerek olmadan, var olan işletim sisteminiz içerisinde herhangibir noktaya kurulabilen ve işletim sistemlerinin davranışlarını emule eden bir yazılımdır.
özetle, sanal bilgisayar, kullanmış olduğunuz bilgisayarın içinde yeni bir bilgisayar kurulmasıdır. Oysa bu bilgisayarın en temel farkı donanımsal değil, en ince ayrıntısına kadar yazılımsal olarak oluşmasıdır.
Yani sanal pc uygulaması nı bir yazılım aracılığı ile sanki bilgisayarınıza bir program kuruyormuş gibi kurarsınız. Bilgisayar kullanıcılarının bir kesimi kullandıkları bilgisayarda değişik nedenlerden dolayı pat diye fazla işletim sistemi uygulamak durumundadır (mesela Windows 98 ile Windows XP, ya da Windows ile Linux vs.).
Bunun için bilgisayarlarındaki HD'lerini öncelikle fdisk veya Partition Magic gibi bir programla bölerler, daha sonra oluşturdukları yeni bölümlere işletim sistemlerini yüklerler. Microsoft Virtual PC, HD'nizi bölmeden, kullandığınız Windows işletim sistemi üstüne 'sanal' işletim sistemleri yüklemenizi sağlar.
Virtual PC kullanarak yükleyeceğiniz işletim sistemi Explorer, Word güya diğer Windows uygulamaları gibi bir pencere içersinde görüntülenir (keza bütün ekran görüntüleme seçeneği de vardır).
Sanal makine uygulamasını kurduktan sonra çalıştırıp, bu sanal alet uygulamasının desteklediği işletim sistemlerinden birisini veya birkaçının kurulum işlemini CDden veya bir imaj dosyasından sahiden yapıyorsunuz.
Fakat bu kurulum dosyaları, yani kurduğunuz işletim sistminin kendisi sanal alet uygulaması tarafından bilinen özel bir dosya formatında tutuluyor. Bu dosyayı sanal alet içerisinde açarsanız kurduğunuz işletim sistemi, var olan başlıca işletim sisteminiz içerisindeyken benzeri bir program çalıştırıyormuşsunuz gibi açılıyor.
Sanal bilgisayar ne işe fayda?
Sanal Bilgisayar yoluyla örneğin Windows tabanlı bir işletim sistemine Linux, Mac gibi işletim sistemlerini kurabilirsiniz. Bunları kurduğunuzda siz bilgisayarı açtığınızda boot edilip başlangıçta açılamazlar.
Siz bilgisayarı açarsınız ve Sanal Bilgisayar yazılımınızdan istediğinizi seçip girersiniz ve bir uygulma gibi kullanırsınız. İşletim sistemi kurulumunu dahi siz yaparsınız Windows Xp kurabilirsiniz mesela içerisine.
Sanal bilgisayar ne gibi kolaylıklar sağlar?
Ilk Olarak bir programcıysanız yani dağıtılmış programlama dilleriyle program kodluyorsanız bunu öteki işletim sistemlerinde test etmeniz gerekiyor ve bu işlem için ayrı bilgisayarlar uygulamak zorunda kalıyorsunuz. Fakat Sanal Bilgisayar doğru bu zorunluluğunuz ortadan kalkıyor.
veya internetten bir program, dosya gibi bir içerik indirdiniz fakat bilgisayarınıza hasar vermenizden korkuyorsunuz. İçerisinde virüs, trojan gibi verilerinize ve bilgisayarınıza hasar verecek yazılımlar olabilir bu durumda Sanal Bilgisayar ile dosyayı açabilirsiniz. Virüs, trojan gibi şeyler olsa bile ana bilgisayarı etkilemeyecektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder