
Sinüzit yalnızca büyükler için değil, çocuklar için de sorun olabiliyor. Üstteki solunum yolu enfeksiyonları, büyümüş geniz eti ve alerji ise sinüzit yapan nedenlerin başında geliyor. Keza burun içi eğriliği, burunda polip olması ve bağışıklık yetmezlikleri de sinüzite yol açabiliyor. Çocuklarda sık görülebilen sinüzit rahatsızlığı, uyku düzeninin bozulmasından, okul başarısına kadar çocuğunuzun pek çok konuda olumsuz yönde etkilenmesine yol açabiliyor.
Çocukluk çağında sık görülen viral enfeksiyonlar ve alerji ayrıca mukoza defansını bozarak keza de sistemik direnci düşürerek sinüzit oluşumuna zemin hazırlıyor. Travmatik ya da kalıtımsal kökenli burun septumu eğriliği, bademcik ve geniz eti büyümesi, dudak ve ağız tadı yarıkları, burun polipleri, burun içinde yabancı cisimler burunda havayolu tıkanıklığı yaparak tekrarlayan sinüzit oluşumunu kolaylaştırıyor.
Saçların ıslak bırakılması, rüzgar-klima karşı kalınması ve fazla soğuk havalarda alın ve kafanın korunmamasına yan olarak sinüslerin enfekte olma olasılığının arttığını belirten Prof. Dr. Mustafa Kazkayası “Sinüzitlerin ciddi kafa içi komplikasyonlarına yol açması ve tekrarlayan sinobronşiyal enfeksiyonlar sebebiyle çocuklarda gelişim bozukluğu yapabilmesi hastalığın önemini artırmaktadır” diyor.
5-6 yaş çocuklarda sık karşılaşılan bir problem
Sinüslerin burun boşlukları ile kapakçıklar aracılığıyla irtibatlı havalı kemik boşlukları olduğunu bildiren Prof. Dr. Kazkayası sinüzitlerin solunum havasının nemlendirilmesi ve ısıtılması fonksiyonlarına asistan olan, ses rezonansı yapan ve başın ağırlığını hafifleten boşluklar olduğunu söylüyor. Doğumdan itibaren bu yapının oluştuğunun altını çizen Prof. Dr. Kazkayası “Etmoid ve maksiller sinüsler doğumda mevcuttur. Sfenoid sinüsün gelişimi 5 yaşından itibaren hızlanır. Frontal sinüsler de 6. yaşta radyolojik olarak görüntülenebilir” diyor.
Sinüslerin içini döşeyen mukozanın iltihabı olan sinüzit, reel sıklığı bilinmemekle birlikte çocukluk çağında sık karşılaşılan bir problem olarak dikkat çekiyor. Çocuk yaş grubunda sinüslerin anatomisi yetişkinlerinkine benzerlik göstermekle birlikte, hacim olarak küçük olmaları ve bunlarda üstteki solunum yolu enfeksiyonlarının sık görülmesi çocuğun tekrarlayan sinüs enfeksiyonlarına meyilli ayla gelmesine niçin oluyor.
Çocuğunuzun hayatını olumsuz etkiliyor
Çocuklarda sinüzitten sorumluluk sahibi esas mikroorganizmaların virüsler ve bakteriler olduğunu gösteren Prof. Dr. Kazkayası, sinüzitin bir enfeksiyon olduğunu, böylece hastanın yaşam kalitesinin aktif enfeksiyon süresince bariz olarak bozulacağının altını çiziyor. Prof. Dr. Kazkayası, “Sinüzit çocuğunuzun hayatını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Uyku düzeni ciddi anlamda bozulurken, okul başarısı da negatif yönde etkileniyor. Bazı durumlarda çocuklarda iştahsızlık ve mide bulantısı da görülebiliyor” diyor.
Ateş, öksürük, burun akıntısı gibi rahatsızlıklar sinüzitin habercisi
Semptomların akışkan ve birçok zaman süresiz olması, çocuklarda sinüs enfeksiyonunun eksik görüldüğü kanısının yaygınlığı, bu hastalığın gözden kaçmasına, öbür tanılar sebebiyle yetkisiz tedavi edilmesine ve olayın kronikleşmesine veya enfeksiyon yinelemelerinin sık olarak görülmesine neden oluyor.
Çocukluk döneminde sinüzit belirtilerinin çoğunlukla spesifik olmadığını gösteren Prof. Dr. Kazkayası, ateş, öksürük, geniz akıntısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burun kanaması, baş ağrısı, yüz ağrısı, halsizlik ve ağız kuruluğu semptomlarından birkaçının aynı anda görülebildiğini söylüyor.
Kronikleşen sinüzite uyarı!
Pediatrik sinüzitlerde medikal tedavinin en kayda değer kısmı ise antibiyotikler. Akut sinüzitlerin büyük oranda medikal tedaviye iyi yanıt verdiğini vurgulayan Prof. Dr. Kazkayası “Antibiyotik tedavisi en düşük 10 gün süreyle verilmeli, hatta semptomlar düzeldikten sonra bir hafta tedaviye devam edilmelidir. Erken kesilen antibiyotik tedavisi semptomların tamamiyle düzelmemesine ve hatta kronikleşmesine niçin olabilir. Ahenkli olarak deniz suyu ile jurnal yapılan burun temizliği sinüzit oluşumunun önlenmesinde tezgâhtar olabilir” diyor.
Çocuklardaki sinüzit tedavisi etkili olmadığı takdirde mutlaka doktora danışılması gerektiğinin önemine uyarı çeken Kazkayası, geniz etine bakılması ve varsa bunun cerrahisi planlanmasını öneriyor. Zorunlu kalındığı takdirse ise çocuklarda sınırlı oranda endoskopik sinüs cerrahisi uygulanabiliyor.
Anadolu Sağlık Durumu Merkezi Hakkında
Yaşam kalitesini çoğaltmak için dünya standartlarında sıhhat hizmeti arzetmek hedefiyle kurulan Anadolu Sağlık Merkezi, modern tıbbın gereklerini yeni ve kapsamlı bir sağlık anlayışıyla hastalarına aktarıyor. Hizmet kalitesine önemli katkı maddesi sağlayan Johns Hopkins Medicine (JHM) ile devamlı işbirliği Anadolu Sağlık Merkezi'nin sağlıkta referans merkezi olma vizyonunu da destekliyor. Kurulduğu günden buyana gerçekleştirdiği çalışmalarla ‘Sağlığın Merkezi’ konumuna ulaşan Anadolu Sıhhat Merkezi; onkoloji, kalp damar sağlığı, kadın hastalıkları ve tüp bebek, nöroloji, cerrahi bilimler ve iç hastalıkları dahil elde etmek üzere tüm branşlarda sunduğu hizmetlerde hasta odaklı yaklaşımla hareket ediyor. Hizmetlerinde hasta hakları ve güvenliğini temel önceliği olarak belirleyen Anadolu Afiyet Merkezi, kaliteli sıhhat hizmeti ile dünyanın ayrı bölgelerinden gelen hastalara tedavi olanağı sunuyor
Johns Hopkins Medicine Hakkında
Johns Hopkins Medicine, Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi hekimlerini ve bilim adamlarını, Johns Hopkins Sıhhat Sisteminin organizasyonları, sağlık profesyonelleri ve tesisleri ile birleştirmektedir. Johns Hopkins Medicine’ın misyonu, tıbbi eğitim, araştırma ve klinik bakım standartlarını mükemmelleştirerek toplumun ve dünyanın sağlığını daha iyi bir seviyeye çıkartmaktır. Farklı ve kapsamlı olan Johns Hopkins Medicine, Johns Hopkins Hospital’ın 1889’daki açılışından bu yanlamasına, sağlığı korumak için hekimlerin ve tıbbi bilim adamlarının biyomedikal çalışmalar ve tıbbi bilgilerin uygulanması konularındaki eğitimlerinde uluslararası önderlik sağlamıştır.
Anadolu Afiyet Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kazkayası, kış aylarında sık rastlanan sinüzitin çocuklarda sık sık gözden kaçırılarak dikkatsizlik edilebildiğini belirtiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder