
Memorial Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Demir bilgilendiriyor.

Havaların soğuması ile birlikte sıcaklık ve nem oranı değişiklikleri, kapalı mekanlarda geçirilen zamanın uzaması gibi nedenler çocukların enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riskini artırıyor. Ama bu dönemde alınacak kolay önlemlerle çocukların hastalıklara yakalanmayıp dinç kalmaları olası olabiliyor.
Memorial Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Demir, çocukları sonbaharda hastalıklardan korumanın yolları hakkında data verdi.

Çocuklar soğuk havalarda kalabalık ortamlarda daha fazla vakit geçirmekte ve başta üst solunum yolları elde etmek üzere damlacık yolu ile bulaşan enfeksiyonlara daha pozitif yakalanmaktadırlar. Sonbaharın gelişiyle bademcik iltihapları da çoğaltma göstermektedir. Çocukların hastalıkları süresince mektep, alışveriş merkezi gibi kalabalık ortamlardan uzak tutulmaları salgın riskini azaltacaktır.

Kulak enfeksiyonları, dış kulak yolu veya orta kulak iltihabı biçiminde kendini göstermektedir. Dış kulak yolu enfeksiyonları güz ve kış aylarında artmaktadır. Kulakta sancı, alev, akış ya da kaşıntı olması durumunda zaman kaybetmeden hekime başvurulmalıdır. Orta kulak iltihapları, çocukta işitme kaybı, menenjit, yumuşak doku ve komşu kemik yapılarda enfeksiyon gibi önemli komplikasyonlara yol açma riski nedeniyle ciddiye alınmalı ve bir uzmana başvurmada geç kalınmamalıdır. Orta kulak enfeksiyonları, çoğunlukla üst solunum yolları enfeksiyonuyla beraberlik göstermektedir. Dolayısıyla üstteki solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak, kulak enfeksiyon riskini de azaltacaktır. Orta kulak iltihapları, enfeksiyonsuz istikrarsız birikimi, kronik akıcı toplanması ya da akut enfeksiyon şeklinde kendini gösterebileceği için defalarca antibiyotik tedavisi gerektirmez. O nedenle dikkatle incelenmeli ve ilaç kararı doğru verilmelidir.

Favori kanlanma, çapaklanma, batma, yeşil sızıntı, göz çevresinde şişme gibi şikayetlerle ortaya meydana çıkan göz enfeksiyonları, erken tedbir alınmaz ve içten tedavi edilmezse tüm göz küresini kapsayan yaygın bir enfeksiyona dönüşebilir. Göz enfeksiyonlarının kaynağı genelde; yıkanmamış ellerle göze temas edilmesi ve çocuğun yüzüne karşı enfekte bireyin hapşırması ya da öksürmesidir. Göz enfeksiyonlarından korunmada temel yaklaşım kullanılan su kaynaklarının hijyenik olmasıdır. Öteki önemli nokta el yıkamadır, çocuklara el yıkama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Hapşıran, öksüren, aksıran bireyler ve döküntüsü olan çocuklar olası epeyce öteki çocuklardan uzakta durmalı ya da maske takmalıdır.
Havaların soğuması ile birlikte sıcaklık ve nem oranı değişiklikleri, kapalı mekanlarda geçirilen zamanın uzaması gibi nedenler çocukların enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riskini artırıyor. Ama bu dönemde alınacak kolay önlemlerle çocukların hastalıklara yakalanmayıp dinç kalmaları mümkün olabiliyor.
Memorial Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Demir, çocukları sonbaharda hastalıklardan korumanın yolları hakkında veri verdi.
Çocuklar soğuk havalarda topluluk ortamlarda daha fazla vakit geçirmekte ve öncelikle üstteki solunum yolları edinmek üzere damlacık yolu ile bulaşan enfeksiyonlara daha fazla yakalanmaktadırlar. Sonbaharın gelişiyle bademcik iltihapları da artma göstermektedir. Çocukların hastalıkları boyunca okul, alışveriş merkezi gibi kalabalık ortamlardan uzaktan tutulmaları salgın riskini azaltacaktır.
Kulak enfeksiyonları, dış kulak yolu ya da orta kulak iltihabı biçiminde kendini göstermektedir. Dış kulak yolu enfeksiyonları güz ve kış aylarında artmaktadır. Kulakta sancı, ateş, akış ya da kaşıntı olması durumunda vakit kaybetmeden hekime başvurulmalıdır. Orta kulak iltihapları, çocukta işitme kaybı, menenjit, yumuşak doku ve komşu kemik yapılarda enfeksiyon gibi önemli komplikasyonlara yol açma riski nedeniyle ciddiye alınmalı ve bir uzmana başvurmada geç kalınmamalıdır. Orta kulak enfeksiyonları, sıklıkla üstteki solunum yolları enfeksiyonuyla birliktelik göstermektedir. Dolayısıyla üstteki solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak, kulak enfeksiyon riskini de azaltacaktır. Orta kulak iltihapları, enfeksiyonsuz değişken birikimi, kronik değişken toplanması veya akut enfeksiyon şeklinde kendini gösterebileceği için tekrar tekrar antibiyotik tedavisi gerektirmez. O nedenle dikkatle incelenmeli ve ilaç kararı dürüst verilmelidir.
Favori kanlanma, çapaklanma, batma, yeşil sızıntı, göz çevresinde şişme gibi şikayetlerle ortaya meydana çıkan göz enfeksiyonları, erken tedbir alınmaz ve dürüst tedavi edilmezse tüm göz küresini kapsayan yaygın bir enfeksiyona dönüşebilir. Göz enfeksiyonlarının kaynağı başlıca; yıkanmamış ellerle göze bağlantı edilmesi ve çocuğun yüzüne karşı enfekte bireyin hapşırması veya öksürmesidir. Göz enfeksiyonlarından korunmada temel teşebbüs kullanılan su kaynaklarının hijyenik olmasıdır. Öteki kayda değer nokta el yıkamadır, çocuklara el yıkama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Hapşıran, öksüren, aksıran bireyler ve döküntüsü olan çocuklar olası epeyce öteki çocuklardan uzaktan durmalı ya da maske takmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder