22 Kasım 2016 Salı

'Kızımı doğurduğum için pişman oldum'


Her annenin acı bir itirafı vardır.
 
Benim ancak tam da başlığa yazdığım gibi. 
 
Kızımı doğurduğuma pişman olduğun o lahza.
 
Kızımın dünyaya gelişinin 10 yada 15’nci günleriydi. öncelikle yalnız kalmıştık. O bir melek gibi uyuyordu ben ise başında ‘Ya uyanırsa’ diye tir tir titreyerek ağlıyordum.
 
Ast her bebek gibi o da zamanı gelince uyandı. Beslendi ve uyuklamak için bitmiş mızıldanmaya başladı. Benim ise ağlayışlarım haykırışa dönüştü. 
 
Ardından da pişmanlıklara…
 
Neden yaptım?
Ben hemen ne yapacağım?
Bundan sonradan hayatta istediğim hiçbir şeyi yapamayacak mıyım?
Gece uyumadan nasıl dayanacağım?
Sonradan tekrar en başa dönüş
Niçin yaptım?
 
Peşinde kızım göğsümde melek uykusuna geri döndü. Ben ise yeniden uyanır korkusuyla yerimden bile kımıldayamadım. Saatlerce olduğum yerde öylece kalakaldım.
 
Aklımda defalarca benzer korkuyla: Ya uyanırsa!!!!
 
Bu yaşadıklarım tam tamına bir Lohusalık Sendromuydu!
 
Doğumdan önce en fazla okuma yaptığım konu buydu.
 
Iddiaya Göre zorlu sürece hazırdım. Eşimi yapacağım saçmaları için uyarmıştım bile. Ne olursa olsun hissettiklerimin doğum sonrası sendromu olduğunu hatırlayacaktım. Hatırladım ama sonucu değiştiremedim.
 
Doğum sonrası en kötü günümdü.
 
O lahza bu hissettiklerim hiç geçmeyecek gibi geldi fakat zamanla her şey yoluna girdi. Hormonlarım yerine oturdu, bedenim kendini toparlamaya başladı, biraz uyku, azıcık pak hava ve kızımın çıkarmaya çalıştığı sesleri ve atmaya çalıştığı gülücükleriyle yaşam en güzel yüzünü gösterdi.
 
Bu duyguları yaşayan milyonlarca anne olduğu emin. 
 
Kendinize vakit tanıyın. Vicdan Azabı da yaşasanız, mutsuzluk ve acı içinde kıvransanız da kendinize süre tanıyın. 
 
Ne demiş büyüklerimiz! 40'ı çıkınca geçer!
 
UZMANLAR NE DİYOR?
 
Uzmanların lohusalık sendromuyla ilgili uyarılarını bir kenara anekdot etmekte fayda var. Mutlu kalın!
 
"Doğum sonrası şehvetli değişmelerin belirlenmiş nedeni bilinmemekle birlikte, bu durumun tedavisi mümkün. Doğum hüznü durumu ortaya çıktığında, istirahat ederek, bebek uyuduğunda uyuyarak, aile bireyleri veya arkadaşlarından yardım alarak, her gün uyumlu duş alıp giyinerek, dışarı çıkıp yürüyüş yaparak ve rahatlamak isteği zamanlarda bir çocuk bakıcısını çağırarak rahatlayabilir.
 
Daha ağır depresif durum ortaya çıktığında mutlaka tıbbi değer biçme yapılmalıdır. Depresyona niçin olabilecek tıbbi durumları içeri almamak için tıbbi muayene, tetkikler ve gerektiğinde antidepresan veya antipsikotik hap uygulaması yapılabilir. Kişisel terapi veya grup terapisi, mümkün olduğunda anne ve babaya yönelik danışmanlık verilir.
 
BELİRTİLER GEÇMİYORSA DIKKAT!
 
Analık hüznü de denilen lohusa sendromu doğum sonrası birkaç gün içinde başlayıp bir kaç hafta içinde düzelir.  Bunaltı, sıkıntı, sinirlilik, yas, asabiyet, hafıza kaybı ve dikkat dağınıklığı gözlenir. Lohusa sendromu kendiliğinden düzelir ve tedaviye genellikle gerek kalmaz. Doğum sonrası psikozu, doğum sonrası depresyonunun daha ağır bir şeklidir. Semptomları, hezeyanlar (hatalı düşünceler), halüsinasyonlar (ses duyma ya da hakiki olmayan bir şeyler görme), bebeğe zarar verme düşünceleri ve ağır depresif belirtilerdir. Mutlaka bu gurup hastanın bir uzman kadar değerlendirilmesi ve tıbbi destek alması gerekir.


Her annenin acı bir itirafı vardır.   Benim ama bütün da başlığa yazdığım gibi.    Kızımı doğurduğuma pişman olduğun o an.   Kızımın dünyaya gelişinin 10 yada 15’nci g&uum...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder