22 Kasım 2016 Salı

Çocuk beslenmesinde en sık yapılan 9 hata!


Gıda yaşamın her döneminde sağlığın temelini oluşturuyor. Besin kurallarının temeli de bebeklik döneminde atılıyor. bu nedenle bebeğin doğumundan itibaren ailenin yemek yemek konusunda sergilemiş olduğu olumlu ve negatif davranışlar, tüm yaşamda geçerli olan alışkanlıkları da etkiliyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Besin ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel, “Çocuklarımızın doğru beslenme alışkanlıklarını edinebilmesi için aile fertlerine büyük atama düşüyor. ‘Çocuğum ıspanak yemeye mecbursun!’ diyen bir anne, kendisi ıspanak yemiyorsa çocukta ıspanak yeme davranışı gelişmesi mümkün değildir. bu nedenle bütün aile bireylerinin dengelenmiş ve ahenkli besin kurallarını kendi hayatlarına uygulaması gerekiyor” diyor. 

Annelerin günlük yaşamda çocuklarının beslenmesi konusunda en sık yaptıkları 9 hatayı sıralayan Evrim Demirel, bu yanlışların yerine hangi dürüst gıda alışkanlıklarının konulması gerektiği hakkında şu bilgileri veriyor:

ILK 6 AY ANNE SÜTÜNDE ISRARCI OLMAMAK: Bebeğin doğumundan itibaren ilk altı ay anne sütüyle beslenmesi büyük tartı taşıyor. Çünkü bu ilk 6 ayda bebeğin gelişimi ve kilo alımı yeterli ise anne sütü dışarıda herhangi bir ilave gıdaya veya mamaya ihtiyaç kalmıyor. Eğer bebeğiniz anne sütünü ahenkli olarak alıyorsa rahatsızlık durumlarında bile su, bitki çayı ya da meyve suyuna gereksinim duymaz. 

DOĞAR DOĞMAZ ŞEKERLİ SU TAHSIS ETMEK: Bir Takım hatalı inanışlar ve bilgiler sebebiyle bebeğe doğar doğmaz şekerli su verilmesi, bebeğin açlık duygusunu yok ederek emme refleksini engelliyor. 

ILAVE GIDALARA ERKEN AYLARDA BAŞLATMAK: Eğer annenin sütü tatmin edici değilse ve bebeğin büyümesini negatif etkiliyorsa, hekimin kontrolünde doğum ayına yerinde mamalar ya da ilave gıdalar başlanılmalıdır. Anne sütü az da olsa ek gıdalara geçiş 4. aydan itibaren olmalıdır. Gelişimi alışılagelmiş yalnızca anne sütü alan bebeklerde 6 aydan sonradan ilave besinlere başlanması uygundur. Ilave besinlere başlamanın iki ana nedeni vardır. Birinci ve gerekli birincil niçin anne sütünün artık tatmin edici olamadığı beslenme ögelerini avuç içi tarafından yardım etmektir. İkinci önemli diğer niçin de bebeği katı kıvamlı olduğu kadar öbür tattaki çeşitli besinlere alıştırmak ileriki yaşlarda daha basit ve çok yönü olan yeme alışkanlığı kazandırmak, dinç, kaliteli bir yaşama hazırlamaktır.

TÜM GIDALARI BLENDERDEN GEÇİRİP YEDİRMEK: Ek gıdalara geçişlerde annelerimizin yaptığı en kayda değer hatalardan biri tek tek gıdaları denemeden bütün yiyecekleri karıştırarak ve pütürsüz blenderden geçirerek bebeğe vermeleridir. Anneler yedinci ve sekizinci aylarda daha pütürlü gıdaları, sekizinci ve 12. ayda ise, çatalla ezilmiş katı gıdaları bebeklerine vermelidir. Bebek yaşından itibaren de evde pişen yemeklerden yemeye başlayabilir. 

BİR YAŞINDA BEBEĞE BULAMAÇ DEVRETMEK: Annelerin beslenmede sık yaptığı hatalardan biri de, bütün yiyecekleri yaşına geldiği halde hala karmakarışık bulamaç biçiminde vermeleridir. Bebeklerin bir yaşına gelmenden artık bulamaç şeklinde yok, besinlerin tatlarını tek tek tanıyarak ve algılayarak yemeleri gerekiyor. tek tek besinleri verdiğimizde bulamaçtaki gibi dağıtılmış gıdaları bir seferde yemediğini düşünen anneler, yaşını geçmiş çocuklarına hala bulamaç kıvamında yiyecekleri vermeye devam ederler. Fakat bebekler bir yumurtanın veya peynirin tadını ayrı olarak almalı ve damak zevki zevkleri gelişmelidir.

BİR YAŞINDAN ÖNCE TUZLA TANIŞTIRMAK: Bebekler bir yaşına değin bebeğe yedirilen yemeklere ve çorbalara tuz ilave edilmemesi gerekiyor. Anneler yaptıkları çorbaların lezzetsiz olduğunu düşündükleri için tuzlu ek ediyor. Ancak bebek bir yaşına gelene kadar ek edilmemesi, bir yaşından sonra da eksik tuz yemeklerle beslenmeleri tartı taşıyor.   

TELEVİZYON KARŞISINDA, OYUN OYNARKEN YEMEK YEDİRMEK: Yemek yeme alışkanlıkları ve düzeninin, bebeklere doğumdan itibaren aile içersinde kazandırılması gerekiyor. Annelerin çocuklarının yemek yemek yemesi için televizyon aleyhinde ya da oyun sırasında yemek yemek yedirmeye çalışmaları yine annelerin yaptığı besin hatalarından biridir. Son yıllarda çocukluk çağındaki şişmanlığın en kayda değer sebeplerinden biridir. Yemeğin aileyle bununla birlikte, yemek masasında yenilmesi konusunda alışkanlık erken yaşta kazandırılmalıdır. 

SEVMEDİĞİ GIDADA ISRARCI ELDE ETMEK: Çocuklar bir yaşından itibaren ayrı ayrı gıdaların tadını aldıktan sonra geliştirdikleri damak zevki zevkiyle yemeklerde seçici olma davranışı göstermeye başlıyor. Çocukların evde o gün hangi yemek yemek pişmişse onu tüketmesinin sağlanması gerekiyor. böylece çocuklara sevmediği veya istemedikleri için, anneleri kadar diğer bir alternatif yiyecek sunulmaması yük taşıyor. Bebeğin ya da çocuğun, sevmediği gıdalar konusunda çok ısrarcı olunmaması, bu gıdaların bazen verilmeye devam edilmesi ve pişirme yöntemlerinin de değiştirilmeleri gerekiyor. 

EVDE KESINTISIZ ABUR-CUBUR BULUNDURMAK: Çocukların kilo almaması ve sağlıksız, beceriksiz beslenmemesi için bazı yiyecek gruplarını ev içinde bulundurmamaya özen kullanmak gerekiyor. Bilhassa annelerin çalışmasına yan olarak tez hazırlanan hazırlanmış gıdalar, sosis, salam, sucuk gibi gıdaların evde çocuklar kadar tüketilmemesinin sağlanmasında yarar görüyoruz. Ivedi tüketilen abur cubur gıdalar arasında bulunan cips, çikolata ve bisküvi tarzı gıdaları evde bulundurmanın yanı sıra, bu gıdalarla çocukları ödüllendirip yemek yemeye teşvik etmek yanlıştır. Bunun yerine evde daha çok meyve, fındık ya da ceviz gibi daha dinç atıştırmalıklar tüketilmesi sağlanmalıdır.

 



Annelerin günlük yaşamda çocuklarının beslenmesi konusunda en sık yaptıkları 9 hatayı Acıbadem Kadıköy Hastanesi Besin ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel sıralıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder