
Diyabet, Türkiye’de bütün nüfusun takriben yüzde 13.5’inde görülen bir sağlık durumu sorunu. Diyabete aday olan oysa bundan haberi olmayan bireylerle birlikte bu oranın yükselmesi muhtemel. Peki şeker hastalığının sinyalleri neler?

Şeker Hastalığı dünyada ve Türkiye’de çabucak artıyor. Türkiye’de diyabetik kişiler bütün nüfusun yüzde 13.5’ini oluşturuyor. Hemen Şimdi diyabet tanısı almamış, ama bozulmuş glukoz toleransı olan ve diyabete namzet kabul edilen kişilerle birlikte bu oran yüzde 33'e çıkıyor. Yani, Türkiye nüfusunun 10’da birinden fazlası diyabetik, 10’da ikisi de birkaç yıl içinde diyabet tanısıyla karşılaşabilir.

Şeker Hastalığı neden artıyor?
Diyabet sıklığı böylece fazla nedene tabi olarak artar. En kayda değer nedenler arasında ise fazla karbonhidratlı yiyecek tüketimi, fast-food ve şekerli içecek tüketiminin artması, kilo alma, uyuşuk yaşam ve düzensiz gıda yer alır. Yoklama altına alınamayan şeker hastalığı damarların yapısını bozar. Bunun sonucunda; yürek rahatsızlıkları, böbrek yetmezliği, kalıcı görme kaybı ilk olarak olmak üzere tüm organlarda komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Şeker Hastalığı, sağlıklı beslenme alışkanlığı, medikal tedavi ve ahenkli egzersizden oluşan bir hayat şekliyle peşine düşüp takip edildiğinde bu komplikasyonlar önlenebilir. Fakat erken teşhis ve çare için başta diyabetin belirtilerini tanımak ve vaktinde hekime uygulamak fazla manâlı. İşte diyabeti anlamınızı karşılayan 7 önemli sinyal…

Uyuklama
Kanda şeker yüksek olmasına rağmen yakacak olarak kullanılamadığı için hücreler enerjisiz kalır. Bu durum, beyin ve asap sistemi hücrelerinin enerji azlığına yol açınca; uyku hali, konsantrasyon azlığı ve gün içinde uyuklama şikayetleri ortaya çıkar.

Ağız kuruluğu
Diyabet öncesi dönem, erken ayrım edilip tatmin edici önlemler alınmazsa yorulan pankreas kan şekerini yoklama etmeye yetecek değin insülin salgılayamaz ayla gelir. Bu durumda önce toklukta kan şekerleri yükselmeye başlar. Ağız kuruluğu ve fazla su içme bu sürecin birincil belirtilerini oluşturur.
Şeker Hastalığı dünyada ve Türkiye’de hızla artıyor. Türkiye’de diyabetik kişiler tüm nüfusun yüzde 13.5’ini oluşturuyor. Demin diyabet tanısı almamış, ancak bozulmuş glukoz toleransı olan ve diyabete aday kabul edilen kişilerle birlikte bu oran yüzde 33'e çıkıyor. Yani, Türkiye nüfusunun 10’da birinden fazlası diyabetik, 10’da ikisi de birkaç sene içinde diyabet tanısıyla karşılaşabilir.
Şeker Hastalığı neden artıyor?
Şeker Hastalığı sıklığı böylece çok nedene ast olarak artar. En kayda değer nedenler arasında ise fazla karbonhidratlı gıda tüketimi, fast-food ve şekerli içecek tüketiminin artması, kilo alma, hareketsiz hayat ve yamalı beslenme yer alır. Yoklama altına alınamayan şeker hastalığı damarların yapısını bozar. Bunun sonucunda; kalp rahatsızlıkları, böbrek yetmezliği, daimi görme kaybı ilk olarak edinmek üzere tüm organlarda komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Diyabet, dinç beslenme alışkanlığı, medikal tedavi ve düzenli egzersizden oluşan bir yaşam şekliyle takip edildiğinde bu komplikasyonlar önlenebilir. Oysa erken teşhis ve çare için ilk önce diyabetin belirtilerini tanımak ve vaktinde hekime kullanmak fazla kayda değer. İşte diyabeti anlamınızı sağlayan 7 önemli sinyal…
Uyuklama
Kanda şeker yüksek olmasına karşın yakacak olarak kullanılamadığı için hücreler enerjisiz kalır. Bu durum, beyin ve asap sistemi hücrelerinin enerji azlığına yol açınca; uyku hali, konsantrasyon azlığı ve gün içinde uyuklama şikayetleri ortaya çıkar.
Ağız kuruluğu
Diyabet öncesi dönem, erken fark edilip tatmin edici önlemler alınmazsa yorulan pankreas kan şekerini kontrol etmeye yetecek kadar insülin salgılayamaz ayla kazanç. Bu durumda önce toklukta kan şekerleri yükselmeye başlar. Ağız kuruluğu ve çok su içme bu sürecin birincil belirtilerini oluşturur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder