
Mevsim değişiklikleri yalnızca bedenimizi değil ruhumuzu da etkiliyor. Depresif ruh hali, sinirlilik, duyarlılık, konsantrasyon güçlüğü, keyifsizlik, dermansızlık, uykuda yükselme ya da azalma gibi belirtilerle kendini gösteren ve insanlar arasında ‘kış depresyonu’ diye adlandırılan bu metamorfoz, mevsimsel duygu koşul bozukluğu olarak tanımlanıyor. Medical Park Silivri Hastanesi Psikoloğu Dr. Fehime Hamaloğlu, mevsimsel duygu durum bozukluğunun bilhassa güneşin yüzünü daha eksik gösterdiği sonbahar ve kış aylarında beynimizin daha eksik mutluluk hormonu (serotonin) salgılamasıyla ortaya çıktığına uyarı çekiyor.
Mevsimsel değişikliklerin bütün canlılar üstünde önemli etkileri bulunduğu uzun zamandır biliniyor. Pek ama mevsimlerin insanlarda doğum ve ölüm oranları, büyüme hızı, bunalım, mani ve intihar sıklığındaki etkisi fiziksel bir şekilde gözlemlenebiliyor. Günümüzde mevsimlerin değişimiyle seyreden, yılın belirtilmiş dönemlerinde ortaya meydana çıkan ve tekrarlanan duygu koşul değişiklikleri mevsimsel duygu durum bozukluğu olarak adlandırılıyor. Artık psikiyatrik bir bozukluk olarak kabul edilen mevsimsel duygu şart bozukluğunun yaşam boyu görülme sıklığı ise yüzde 17.1 olarak kabul ediliyor.
Psikolog Dr. Fehime Hamaloğlu, “Mevsimsel duygu şart bozukluğu yaşadığını düşünenler, özellikle sabah gündoğumu ve akşam gün batışı saatlerinde doğaya çıkmalı, düzenli nefes egzersizleri yapmalı ve gözlerinin olabildiğince ışık almasını sağlamalıdır” diyor. Psikolog Hamaloğlu, kış depresyonunu ve tedavi yöntemlerini şöyle anlatıyor:
Güneş ışığıyla benzer
En fazla kadınları etkileyen kış depresyonunu Psikolog Dr. Fehime Hamaloğlu'dan öğreniyoruz... Eğer depresyondan çıkmak istiyorsanız ilacınız çok kolay, bol güneş ışığı!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder